Τμήμα Γεωλογίας
  • Αρχική
  • Ενημέρωση
  • Σύμπραξη του Τμήματος με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρών

Σύμπραξη του Τμήματος με το Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρών

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόσκληση του Βοηθού Δημάρχου για τον συντονισμό του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων Δήμου Πατρέων, Γιώργου Μαγιάκη, συμμετείχε στην Εβδομάδα Περιβάλλοντος – «Δες το Σφαιρικά» με τρία ξεχωριστά εκπαιδευτικά προγράμματα:

1. O Καθ. Περιβαλλοντικής και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος, Γιώργος Παπαθεοδώρου, περιέγραψε την αμφίδρομη σχέση ανθρώπου και θάλασσας μέσα από μικρής διάρκειας υποβρύχια βίντεο, συζήτησε το θέμα της ρύπανσης των θαλασσών, παρουσίασε όργανα και μεθόδους έρευνας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως και τις ιδιαίτερες μορφολογικές ενοτήτες του πυθμένα των θαλασσών της Ελλάδας. Επίσης, παρουσίασε το εντυπωσιακό υποθαλάσσιο πεδίο κρατήρων του Πατραϊκού Κόλπου, πληροφορίες για τσουνάμι που έχουν εκδηλωθεί στον ελλαδικό χώρο, και εικόνες αρχαίων και πιο πρόσφατων ναυαγίων που αναπαύονται στις ελληνικές θάλασσες.

2. Ο Επικ. Καθ. Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Τμήματος, Γιώργος Ηλιόπουλος, παρουσίασε, μαζί με τους συνεργάτες του, θέματα σχετικά με απολιθώματα, όπως π.χ. δεινοσαύρων. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν πραγματικά απολιθώματα, μέσα από κατάλληλα σχεδιασμένο εκπαιδευτικό παιχνίδι.

3. Ο Αναπλ. Καθ. του Τμήματος, Ιωάννης Ηλιόπουλος, μαζί με τις Μαρία Κοκκαλιάρη και Νικούλα Κουγιά, μεταπτυχιακές φοιτήτριες, παρουσίασαν τον Γεωχρονολογικό Πίνακα με αναφορά στα κύρια γεωλογικά γεγονότα και τις διεργασίες που οδήγησαν στη σημερινή μορφή του πλανήτη μας. Μέσα από το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα παρουσιάστηκαν απλουστευμένα οι διαδικασίες σχηματισμού ορυκτών και πετρωμάτων από την επιφάνεια της Γης έως και τον μανδύα της, καθώς και η δράση των ηφαιστείων. Προβλήθηκαν εικόνες, αλλά και δείγματα από εντυπωσιακούς κρυστάλλους, πολύτιμους  λίθους,  μεταλλεύματα  και πετρώματα, που χρησιμοποιούνται  είτε  ως  διακοσμητικά υλικά και βιομηχανικές  πρώτες ύλες, είτε για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων, αναδεικνύοντας  έτσι  τη συμβολή των ορυκτών πρώτων υλών στην οικοδόμηση του ανθρώπινου πολιτισμού. Ακόμη, έγινε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο μικρόκοσμο των ορυκτών πρώτων υλών, όπου τα παιδιά, με τη βοήθεια μικροσκοπίων, παρατήρησαν φαντασμαγορικές εικόνες των δομικών στοιχείων των πετρωμάτων.

Το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στήριξε με χαρά τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία του Δήμου Πατρέων με την ελπίδα να μεταφέρει στους μικρούς εκπαιδευόμενους λίγο από το πάθος των μελών του για την ομορφιά της Επιστήμης της Γεωλογίας. 

Επισυνάπτεται το Δελτίο Τύπου του Δήμου Πατρέων για τη σύμπραξη.

Ετικέτες: Ανακοινώσεις