Τμήμα Γεωλογίας

Εργασία Υπαίθρου του UPatras S.E.G. Student Chapter στη Σερβία

Ο επιστημονικός φοιτητικός σύλλογος UPatras S.E.G. Student Chapter (συνολικά 18 Φοιτητές όλων των Κύκλων Σπουδών) πραγματοποίησε την 7-ήμερη εργασία υπαίθρου με τίτλο «Geo-Exploration of Critical Elements in Balkans» σε περιοχές της Σερβίας σε συνεργασία με το Faculty of Mining and Geology του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, το χρονικό διάστημα 01-07 Ιουλίου 2023.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της δράσης μας, την πρώτη μέρα επισκεφθήκαμε το Faculty of Mining and Geology συνοδευόμενοι από τους καθηγητές Dragana Životić και Vladimir Simić και επισκεφτήκαμε τη συλλογή ορυκτών και μεταλλευμάτων από περιοχές της Σερβίας. Ιδιαίτερη στιγμή ωστόσο αποτέλεσε η επίσκεψη στο μουσείο Tesla όπου η ομάδα έμαθε για τη ζωή και το έργο του Tesla και συμμετείχαμε στα διαδραστικά πειράματα του μουσείου. Το απόγευμα της ίδια μέρας, επισκεφθήκαμε το Φρούριο του Βελιγραδίου.

Τη Δευτέρα 3/7 επισκεφτήκαμε το λιγνιτωρυχείο του Kostolac το οποίο εκμεταλλεύεται η εταιρία Elektroprivreda Srbije και φιλοξενεί κοιτάσματα ξυλιτικού-τύπου λιγνίτη ηλικίας Μειόκαινου. Οι γεωλόγοι της εταιρίας μας παραχώρησαν μια σύντομη διάλεξη για τα βασικά γεωλογικά χαρακτηριστικά της ιζηματολογικής λεκάνης καθώς και των μεθόδων εκμετάλλευσής της. Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την ανοικτή εκσκαφή και εκπαιδευτήκαμε στις διαδικασίες της Γερμανικής Μεθόδου Εξόρυξης αλλά και σε θέματα Υγιεινής και Ασφάλειας. Λίγα μέτρα μακριά από το ορυχείο, η ομάδα μας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί τον Αρχαιολογικό χώρο και Παλαιοντολογικό Πάρκο του Viminacium. Μια μικρή έκπληξη μας περίμενε καθώς ένα άψογα διατηρημένο απολίθωμα μαμούθ βρισκόταν εκεί. Τέλος επισκεφτήκαμε το μοναστήρι Gornjak, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του φαραγγιού Gornjak και χτίστηκε το 1378.

Την Τρίτη 4/7 επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις της Dundee Precious Metals Inc. (DPM), η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στην εξερεύνηση χρυσού και χαλκού στη περιοχή Čoka Rakita. Η ομάδα μας παραβρεθεί σε μια από τις ενεργές περιοχές εξερεύνησης όπου και παρακολούθησε σε ζωντανό χρόνο τις γεωτρητικές δραστηριότητες της DPM, ενώ αργότερα στα γραφεία της είχε τη δυνατότητα να εξετάσει και να εργαστεί πάνω σε πυρήνες γεωτρήσεων.

Την Τετάρτη 5/7 η ομάδα επισκέφτηκε το ενεργό project "Rogozna Gold-Copper-Zinc" στη νότια Σερβία το οποίο ανήκει στην εταιρία Zlatna Reka Resources, θυγατρική της Ibaera Capital. Οι γεωλόγοι της εταιρίας παρουσίασαν στην ομάδα μας την ορθή μεθοδολογία που ακολουθείται κατά τη καταγραφή πυρήνων, κατά τη διεξαγωγή μετρήσεων με τη χρήση φορητού XRF και την ερμηνεία των αποτελεσμάτων και στη συνέχεια περιηγηθήκαμε στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της εταιρίας.

Την τελευταία μας μέρα στη Σερβία, Πέμπτη 6/7 επισκεφτήκαμε το ενεργό project της Rio Tinto με τίτλο "Jadar Lithium Project" στη περιοχή Loznica στην κοιλάδα Jadar στη Δυτική Σερβία. Η ομάδα είχε την ευκαιρία να παρατηρήσει πολλούς πυρήνες υδροθερμικής μεταλλοφορίας λιθίου και βορίου που φιλοξενούνται σε λιμναία ιζήματα.

Τα μέλη της επιστημονικής ομάδας UPatras SEG Student Chapter ήρθαν σε επαφή με τα αντικείμενα της Κοιτασματολογίας-Οικονομικής Γεωλογίας καθώς και με τις μεθόδους εξερεύνησης, αναζήτησης, επιβεβαίωσης και εκμετάλλευσης ορυκτών πρώτων υλών και ειδικότερα Κρίσιμων Μετάλλων. Ο σκοπός της γεωλογικής εξόρμησης ήταν η απόκτηση εμπειριών και εξειδικευμένης εκπαίδευσης των μελών του παραρτήματος καθώς επίσης και της διεθνοποίησης του Συλλόγου και του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και εκπληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο τις διαδικασίες εξερεύνησης, ανάπτυξης και εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ο οποίος επιτεύχθηκε επιτυχώς, αποτέλεσε η δημιουργία νέων διαύλων συνεργασίας και ώσμωσης μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών και των ιδιωτικών και δημόσιων φορέων της Σερβίας. Ειδικότερα η δράση μας θα δημοσιευθεί μέσω της Σέρβικης Γεωλογικής Εταιρείας αλλά και των Πολυεθνικών Εταιρειών που επισκεφτήκαμε.

Ο UPatras S.E.G. Το Student Chapter θέλει να ευχαριστήσει θερμά τους καθηγητές Dragana Životić και Vladimir Simić από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου καθώς και τον Ακαδημαϊκό μας Σύμβουλο Δρ. Σταύρο Καλαϊτζίδη που μας συνόδευσαν κατά την διαμονή μας στη Σερβία και φυσικά όλο το προσωπικό των εταιρειών: Elektroprivreda Srbije, Dundee Precious Metals Inc, Zlatna Reka Resources και Rio Tinto για την φιλοξενία τους και την εκπαίδευση που παρείχαν στους φοιτητές μας.

Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας αυτής αποτέλεσε βασική προϋπόθεση για τη διεύρυνση της αναγνωρισιμότητας του Πανεπιστημίου Πατρών και τη πραγματοποίηση της δράσης. Επιπροσθέτως, ενισχύθηκε και αναβαθμίστηκε το δίκτυο συνεργασιών της ομάδας μας αλλά και του Τμήματος Γεωλογίας.

Ευχαριστούμε θερμά τον ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και τους χορηγούς μας, SEG Canada, METKA ATE., HELLAS GOLD SA., Τοπαλίδης ΑΕ., Δελφοί-Δίστομο ΑΜΕ., Lithos Geological Servises Lty., Λύρος & Συνεργάτες, UNISOL, Geo-Environ-Δ. Τσαγκάς και φυσικά το Kavvadias Tours.

Ετικέτες: Ανακοινώσεις